Terug naar blog overzicht
Terug naar Tu Viaje

Het vrouwenbrein versus mannenbrein.

Er is in de geschiedenis al veel gezegd en gezwegen over de verschillen tussen man en vrouw. Veel wetenschappelijke onderzoeken verwijzen naar de oorzaken van de verschillen in het brein. Google eens rond en je vindt het een na het andere onderzoek met meer of minder opmerkelijke resultaten. Wij beperken ons tot het benoemen van wat praktische kanten van het verschil in de breinen. Met de nadruk om er ons voordeel mee te doen door de overeenkomsten te zien.

"Schat wil jij de vuilniszak in de container gooien", roept zij vanuit de keuken. "Ja natuurlijk, ga ik doen" antwoordt de man.

Wie herkent het niet? De vrouw gaat vervolgens verder in de veronderstelling dat de vuilniszak per omgaande naar de container wordt getransporteerd. De mannen onder ons begrijpen dat dit helemaal niet zo duidelijk was. De voetbalwedstrijd is net op gang en de spanning is aan het stijgen. Die vuilniszak komt morgenochtend wel aan de beurt. De gevolgen zijn te raden en er ontstaat zomaar 'ruis op de lijn'. De vrouw vindt het heel logisch dat de zak met garnalenschillen direct weggegooid moet worden. Morgen stinkt het hele huis anders naar garnaal. Bij de man is er op dat moment niet die connectie die hem deze logica laat inzien. De wedstrijd neemt hem in beslag. Bij vrouwen werkt 'verbanden zien' duidelijk anders.

Het mannenbrein is gemiddeld 10% tot 12% groter dan het vrouwenbrein.

Je zou hier een (mannen)logica aan kunnen verbinden; groter is beter, lees; intelligenter. Toch blijkt dit niet te kloppen en zijn vrouwen met een kleiner brein tot hetzelfde in staat als een man. Een verklaring hiervoor zou zijn dat het vrouwenbrein efficiënter werkt; de grotere Corpus Callosum (hersenbalk) bij vrouwen zorgt voor snellere en sterkere connecties tussen de twee hersenhelften. Dit verklaart dat vrouwen -uitzonderingen daargelaten- makkelijker verbanden zien dan mannen. En wist je al dat zowel mannen alsook vrouwen NIET kunnen multitasken? Gelukkig; overeenkomsten zijn fijn voor het brein!

En hoe zit het dan met ruimtelijk inzicht, de routekaart en de IKEA-kast?

Toegegeven; over het algemeen kunnen mannen makkelijker een routekaart of een plattegrond lezen en volgen. Ook de Ikea-kast wordt meetal door de heer des huizes in elkaar gezet. Mannen zien op basis van een plattegrond duidelijker hoe het huis er uit komt te zien, heeft dus meer ruimtelijk inzicht. Hier tegenover staat dat vrouwen soepeler kunnen omgaan met emoties, beter bestand zijn tegen langdurige stress en pijn en niet te vergeten; beter kunnen focussen op de grotere verbanden en deze tool prima in kunnen zetten in  leidinggevende functies of het gezin. Mooie specifieke eigenschappen waarmee zowel mannen als vrouwen hun voordeel kunnen doen. En wanneer mannen en vrouwen dit van elkaar weten wordt het samenleven en samenwerken nóg interessanter!

Durf je het gesprek aan te gaan met je partner?

De Amerikaanse oud-predikant Mark Gungor heeft dit geweldig verbeeld in A tale of two brains. Kijk -als je durft sámen- hoe hij op hilarische wijze de verschillen tussen mannen en vrouwen laat zien en wie weet heb je er vervolgens samen een goed gesprek over; Hoe werkt dit bij ons en wat gebeurt er dan? Waarom is het zo verleidelijk om 'in je gelijk te gaan staan' terwijl je weet dat dit vaak niet de weg naar een oplossing is.

Of kijken wij al met voldoende kennis en plezier naar onze verschillen en weten we de overeenkomsten juist te benutten? Humor helpt in ieder geval en zorgt voor de juiste hormonale waarden in ons biochemisch systeem. Voldoende balans tussen het stresshormoon en het gelukshormoon zorgt dat we meer openstaan voor andere ideeën, we worden nieuwsgieriger om de ander te willen begrijpen. Het maakt in elke relatie een groot verschil in de uitkomst!

Het brein kijkt instinctief naar de verschillen. Het is de kunst te leren kijken naar de overeenkomsten!

Ons brein wat focust op verschillen. Deze functie zorgde er voor dat we in de oertijd een grotere kans op overleven hadden en deze functie is nog steeds actueel. Bij mannen én bij vrouwen. Wat zou er gebeuren als we deze overeenkomst gaan herkennen? Hoe zou het zijn als we ons hier bewust van worden en op een nieuwe manier gaan kijken en luisteren naar onze partners, collega's, en kinderen? Als we weten en begrijpen dat onze aansturing vanuit de regiekamer op bepaalde punten gewoon nét iets anders werkt? Wat betekent het als we ons bewust zijn dat het brein het biochemische fabriekje bij de man bestuurt vanuit het basishormoon testosteron en bij de vrouw door twee hormonen oestrogeen en progesteron? Dan is het heel logisch dat mannen en vrouwen zich op een andere manier gedragen. En als we dit weten er dus gewoon rekening mee kunnen houden. Sterker nog ons voordeel mee doen!

Rekening met elkaar houden scheelt al veel, laat staan als we gebruik maken van elkaars natuurlijke talenten.

Helaas zien we nog veel in de man-vrouw relatie dat we willen vasthouden aan ons gelijk. Als we echter begrijpen dat ons gelijk nooit een volledige waarheid zal zijn, leren we dat 'ons gelijk' willen krijgen gewoon niet zo handig en effectief is. Als we elkaar met veel nieuwsgierigheid vragen hoe het gelijk van de ander eruit ziet, hoe het bij die ander ontstaan is, en of het zelf bedacht is of toch niet....... ja dan wordt het veel interessanter! Dan zijn er ineens meerdere 'gelijken' die je met elkaar kunt vergelijken. En kun je er vervolgens samen je voordeel mee doen. Wij denken dat dit een hele mooie win - win situatie oplevert.

Wat denk jij?