Wat is de betekenis van Andévalo?

Om de betekenis van Andévalo toe te lichten wil ik je meenemen op één van mijn reizen.
Het is mei 2016 en we zijn op reis in Spanje.
Een reis waar het ontstaan van het bedrijf Andévalo is begonnen.

Het authentieke Spaanse leven vind je niet aan de populaire 'costas'!

Al meer dan 20 jaar kom ik samen met mijn Spaanse vrouw en inmiddels onze twee kinderen in Andalucía. We genieten steeds weer intens van het heerlijke klimaat hier, het is er nagenoeg altijd zonnig, warm en droog. Daarnaast is de gastvrijheid er puur en minstens zo warm als het klimaat en is het dus elk jaar weer een feestje om daar met het gezin te mogen verblijven. Ook dit jaar werden we weer hartelijk ontvangen door onze Spaanse familie. We verblijven dan in het authentiek Spaanse dorpje Santa Barbara de Casa in de provincie Huelva. Een klein gehucht met de typische witgekalkte huisjes in een prachtig heuvelachtig landschap. We werden weer overladen met eten, drinken, muziek, en gezellige drukte.

Nu waren mijn vakanties in die tijd vooral gericht op het ontsnappen uit mijn drukke ondernemersbestaan; even geen vragen, even geen telefoon, even geen problemen, even weg van de dagelijkse sleur. Steevast zorgde ik dan goed voor mijzelf door -hoe gezellig het ook was- de drukte te ontvluchten en er in mijn eentje op uit te gaan. Een stevige wandeling gaf mij de rust die ik zocht en nodig had en die tevens een goede compensatie was voor alle overdaad aan de typisch lokale lekkernijen.

Ik zocht de vrijheid om indrukken echt door te laten dringen.

Met een ondergaande zon, een prachtig landschap, de vrijheid om nergens over na te hoeven nadenken dreunde het tot mij door; niét de gastronomische geneugten, niét de hartelijke mensen en ook niet niet de prachtige flamenco muziek en dans, er was op dat moment een andere trigger die mij ten diepste imponeerde. Tijdens deze wandeling werd mij iets bijzonder gewaar en kan ik inmiddels stellen dat hier en geweldig idee werd geboren.
Het was een ervaring die zó'n indrukwekkende impact op mij had, iets wat niet eerder zo heftig en bewust tot mij was doorgedrongen.
Het was het moment dat ik mij realiseerde dat ik niets meer hoorde.
Ik mankeerde niets aan mijn oren, het was de omgevingsstilte die ik luid en duidelijk waar nam.

Wat mij imponeerde was de stilte, geen geluid, niets anders dan de natuur.

Geen ander geluid dan slechts een laatste kreet van een vogel voor het slapen gaan of het wegritsen van een salamander. Kan jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst niets meer hoorde? Wellicht heb je het nooit zo bewust ervaren als ik en komt dit moment nog een keer of snap je precies wat ik bedoel. Ik merkte het op alsof ik het nooit eerder had vernomen, gewoon de stilte horen. Voor mij was dit een sterk signaal om er wat mee te gaan doen.

Hier op dit moment ontstond het idee van een retraitelocatie in zuid Spanje. In het centrum van een gebied tussen de kuststrook genaamd “Costa de la Luz” en aan de andere zijde de “Sierra de Aracena y Picos de Aroche”. Een plek waar het ’s avonds écht stil is en de sterren aan de hemel zo overdadig en dichtbij staan alsof je ze kan aanraken.


Wat heeft dit verhaal met Andévalo te maken zul je je afvragen.

Je raadt het misschien al; dit gebied heeft de naam Andévalo en betekent zoiets als 'overgangs- of transitie gebied' van de kust op zeeniveau naar het middengebergte van de siërra. Een gebied wat zich bij uitstek leent om je even terug te kunnen trekken uit je dagelijkse beslommeringen en drukke activiteiten. Het is hier alsof het leven even kan stilstaan, een moment omringd door de natuur. Een plek waar je kan ontdekken wie je bent.

Voldoende redenen dus om hier de komende jaren een trainings- en retraite verblijf te gaan bouwen en ons gedachtengoed verder te verspreiden. De naam Andévalo is hiermee voortaan ook in Nederland gevestigd. De betekenis blijft gelijk en krijgt inhoud in de vorm van onze mentoringprogramma's. Persoonlijke groei en ontwikkeling, transities die levens laten opbloeien.

Een persoonlijke reis van de kust naar de bergen of visa versa, wil jij ook kennismaken met de persoon die je bent?

En als het complex is gerealiseerd gaan we de figuurlijke reis uitbreiden door letterlijk op reis te gaan. Een reis naar Spanje waar we in alle rust en ruimte de route naar ons zelf nog beter tot ons kunnen laten doordringen. Op onze webpagina 'España' houden we je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, het is leuk als je met ons meereist!

Buen camino!

John Kruijthoff