Andévalo | Un lugar para descubrir

Rust en Ruimte.

Het is mei 2016. We zijn op onze jaarlijkse vakantiebestemming in zuid Spanje. We bezoeken de familie van Cati en genieten van de langgerekte zandvlakten aan de costa de la luz. We wisten het nog niet maar er stond heel wat te gebeuren!

"Je hebt van die momenten in je leven waarvan je weet, nu is het erop of eronder. Keuzes maken!"

Dit gebeurde ons op een onbewust moment in de mooie regio van zuid Spanje, Andalucía. Een moment om nooit te vergeten. We rijden door het mooie landschap van de provincie Huelva in het zuiden van Spanje. Een heuvelachtig gebied welke in het voorjaar lijkt te exploderen aan natuurschoon. De rust overvalt je werkelijk. Vergeleken met de drukte van de randstad lijkt het leven hier haast stil te staan. Gek genoeg begon het in onze hoofden juist te bruisen. Deze rust en ruimte bracht onze creatieve gedachten op gang. Als deze plek mij zoveel bewuster laat nadenken over de drukte ons leven, hoe gaaf is het dan om dit met anderen te kunnen gaan delen.

Precies op dit punt maakten we de overweging, hoe maken we van een leuke idee daadwerkelijk een nieuw project.

Dit gebeurde uiteraard niet zomaar van de één op de andere dag. Het moment daar was slechts de trigger die we nodig hadden. Veel mensen herkennen de vragen wel die hiermee gepaard gaan. Wat wil ik nog doen in mijn leven? Als ik tot mijn pensioen blijf doen wat ik doe, ben ik daar dan gelukkig mee? Zijn er nog uitdagingen die mijn hartje sneller laat kloppen? Wat geeft mij energie en doe ik hier voldoende mee?

De start van Andévalo was hiermee een feit, een nieuw bedrijf en een nieuwe ambitie werden werkelijkheid.

Zoals zo vaak zijn plannen maken snel te realiseren. Het daadwerkelijk uitvoeren kost meer tijd en aandacht. Cati en ik zijn met volle enthousiasme aan de slag gegaan. Een mooi en belangrijk facet hebben we direct in acht genomen; onze verschillen, hoe gaan we die voor ons laten werken. Cati afkomstig uit Spanje met een andere culturele achtergrond dan ik. Samen kijken we constant naar onze verschillen vanuit nieuwsgierigheid en kansen om deze juist optimaal te benutten. Cati vanuit haar Spaanse roots en kennis van het land, taal en de mensen. Ik vanuit mijn ervaring als ondernemer en Nederlandse niet lullen maar poetsen mentaliteit.

Het bedrijf Andévalo BV is hierna snel in Nederland opgericht en gevestigd. We doen veel met onze opgedane breinkennis. Met veel plezier delen we deze kennis met anderen en zien we steeds dezelfde positieve effecten zoals wij ze zelf ook mochten ervaren. Samen maken we hier dankbaar gebruik van en bouwen we aan ons plan om in Zuid Spanje een super gave accommodatie te gaan bouwen.

Wie het programma 'ik vertrek' kent begrijpt waarom.

Het begon met het vinden van een geschikte locatie. Al lijkt het overal zomaar voor het oprapen te liggen, in werkelijkheid is het dit niet. Gelukkig kregen we hulp. De familie van Cati raakte ook enthousiast over het idee en schoten ons te hulp. Na de nodige zoektochten en een meer dan gepassioneerde Spaanse onderhandeling konden we ons eigenaren van een mooie 'Finca' noemen. En dan begint het pas.

Hoe verkrijgen we de benodigde bouwvergunning? Bij welke instanties kunnen we terecht voor informatie? Wat zijn de eisen die gesteld worden aan een vergunning? Wat zijn de kosten om alles te realiseren?

En ook hier blijkt onze eigen wetenschap weer voor voldoende oplossingen te zorgen. Samenwerking zoeken en gebruik maken van bestaande contacten blijkt 'goud' waard. Cati wist met behulp van haar familie met een team aan de slag te gaan. Zij stemde alles af met een bevriende architect met veel ervaring in natuurgerichte projecten. In twee jaar tijd heeft ze stap voor stap gewerkt aan het verkrijgen van de vereiste vergunningen. Een mooi resultaat en kunnen we dankbaar zijn voor alle geboden hulp.

Zonder de hulp van familie en vrienden is het haast een onmogelijke opdracht.

De komende jaren kunnen we nu gaan bouwen aan een mooi multi-functioneel complex. Een plek waar we onze gasten kunnen ontvangen in de stijl van de Spaanse cultuur midden in de wonderschone natuur. Een plek waar je volledig tot rust kan komen, waar je kunt meimeren en tot nieuwe keuzes kunt komen.

Andévalo bouwt aan een trainings- en retraiteaccommodatie die helemaal past in de lokale omgeving. In het rustgevende natuurgebied wordt een ecologisch- en duurzaam complex gecreëerd. Een accommodatie die wordt voorzien van eigen opgewekte energie, een eigen water en irrigatiesysteem, opgebouwd uit zoveel als mogelijk natuurlijke en recyclebare materialen.

De uitdaging in dit traject zit hem in het omarmen van alle natuurschoon wat er al is.

Ecologisch en zelfvoorzienend. Met genoeg zon voor de elektriciteit en voldoende water onder de grond voor irrigatie. Een gebouw met materialen die zoveel als mogelijk natuurlijk en recyclebaar zijn. Een plek die uitnodigt om ons als mens weer te laten verbinden met de natuur. Sterker en slimmer dan de natuur zullen we nooit kunnen worden, wel kunnen we beter in balans komen te staan. Leren van alles wat er al is en daar dankbaar op aanhaken.

Wil je mee op deze reis? Volg ons en we houden je graag op de hoogte!

John Kruijthoff | Cati Gómez